dijous, 30 de desembre de 2010


 EL CODONYER  
Cydonia oblonga




CAT  Codonyer  |  codony  codonyat
ESP  Membrillo, membrillero  |  membrillo  |  dulce de membrillo
ENG  Quince tree  |  quince  |  quince jelly
FRA  Cognassier  |  coing  |  pâte de coing
ALE  Quittenbaum  |  quitte  |  quittenkonfitüre
ITA    Cotogno  |  mela cotogna  |  cotognata

El codonyer és un arbre caducifoli de la família de les rosàcies (rosaceae). Molt estès a la zona mediterrània, està emparentat amb les pereres i les pomeres. Pot arribar a atènyer d'1,5 a 6 metres d’alçada. Les flors aromàtiques de cinc pètals i de color rosa pàl·lid, apareixen els mesos d’Abril i Maig.
El fruit és aromàtic, de tacte vellutat i color groc daurat, brillant quan és madur. Es cull a la tardor. Com que és una fruita aspra i àcida no es menja crua, sinó que es pot consumir feta al forn o be preparar confitures o el codonyat. És un potent astringent i és ric en potassi i pectina. És molt recomanable per a les persones amb colesterol, hipertensió i afeccions gàstriques.
Etimologia del nom en llatí: Cydonia, fa referència a la ciutat de Cydon, a l’illa de Creta, on va ser cultivat abundantment. Oblonga, fa referència a la forma ovada de les fulles.
Etimilogia del nom castellà membrillo: vé del llatí, melimelum, manzana dulce.
Etimologia del nom català:  vé del llatí, cotoneum, que és el nom que en llatí vulgar es donava a aquesta fruita.
A la Vall del Tenes hi ha algunes cases que tenen plantat aquest magnífic arbre. A l'esquerra podeu veure les rosades flors del codonyer.
Per a més informació, cliqueu sobre els quatre enllaços que hi ha al inici d'aquest article.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada