dilluns, 22 d’agost del 2011

El lliri d'Holanda
Iris xiphium
[Texte i foto: J. Muñiz]

CAT  Lliri o iris d'Holanda, lliri espanyol
ESP  Lirio español o iris de Holanda
ENG  Spanish iris
FRA  Iris de Hollande 
El lliri o iris d''Holanda, és una planta herbàcia i vivaç del gènere iris i de la família de les iridàcies (iridaceae). És bulbosa i floreix a la primavera, fent unes grans i vistoses flors. Les llargues tiges i fulles en forma d’espasa, són d’un color verd grisenc, i la planta pot arribar a atènyer fins a un metre d’alçada. 
Mitjançant el cultiu s’han obtingut diferents híbrids i varietats, amb diferents colors de les flors, com el blau, blanc, groc, violeta, etc.

Aquesta planta es pot multiplicar de manera fàcil, agafant un dels petits bulbs que creixen al voltant del bulb principal, i plantant-lo al nou emplaçament, a una fondària d’uns 10-12cm, operació que s’ha de fer a la tardor. El lloc idoni per a col·locar la nova planta, pot ser a ple sol o a mitja ombra, preferentment amb un substrat calcari i que dreni l’aigua. És recomanable regar-la un o dos cops per setmana si no plou, durant l’època de floració, i com que es tracta d’una planta vivaç, a l’estiu s’assequen les fulles i no cal regar.
Aquesta planta la podem trobar asilvestrada a la zona mediterrània, en sòls frescs i humits, però també en zones de muntanya i costaneres de sòls més secs i sorrencs, ja que és poc exigent en aigua. També la podem veure en molts parcs i jardins, inclús cultivada en testos.
A la foto de dalt podeu veure un exemplar amb una preciosa flor blava, que va sortir de manera espontània en una jardinera del meu pati. Aquesta fotografia la vaig fer l'Abril de 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada