diumenge, 14 de novembre del 2010

ADOBAR OLIVES ARBEQUINES

(AIGUA HERBES SAL)

Ara estem a la temporada de la recollida de les olives, en JOAN Navarro Morgades i ROSER Lleonart Fortuny ens mostren una recepta molt interessant de com adobar les olives arbequines.

DISPOSAR DE:

8/10 Kg D’OLIVES ARBEQUINES.(si ni han mes, seguir el que es diu amb proporció)

4 RECIPIENTS DE PLÁSTAIC AMB CABUDA DE 4 / 5 L. ( ES PODEN FER SERVIR GARRAFES D’AIGUA DEL SUPER OBERTES PER DALT). AQUESTS RECIPIENTS ENS SERVIRAN PER FER * “LA NOVENA”.

35 A 40 POTS DE VIDRE BUITS I BEN NETS ( dels que es guarden a casa), ES MOLT IMPORTAN ASSEGURARSE DE QUE TANQUEN BE I FORT.

1 GARRAFA DE 5 litres D’AIGUA DE MANANTIAL -NO CLORADA-

350 grams. DE SAL DE CUINA. ( CALDRA PREPARAR AIGUA SALADA AL 7% DEL CONTINGUT ).

UN BON GRAPAT DE LES SEGUENTES HERBES SEQUES :


• SAJOLIDA

• FARIGOLA

• ORENGA

• FONOLL

COM PROCEDIR :

• Escampar les olives sobre una taula ( en tandes de 2 0 3 kg ) i començar a fer-ne la tria, es a dir, treure les picades, molt toves, ennegrides, xafades o esclafades etc. Atenció!! ull amb les que tenen un piquet i son toves, quasi segur que tenen habitant.

• Les que donarem per bones, les anirem posant dins d’una de les garrafes obertes per dalt ( estaran buides i netes ). Anirem emplenant la “semi-garrafa” fins que falti 3 o 4 dits per emplenar-la.

• Ara i posarem aigua freda de l’aixeta, fins a cobrir i sobrepassar el contingut de les olives. Si alguna de les olives queda surant, es molt possible que no sigui bona.... cal *observar a partir del 2on. o 3cer. al canvi d’aigua.

• Procedir de la mateixa forma fins a completar totes les olives de que disposem. Aquesta tasca del procés es molt entretingut, però te la avantatge de que si ho fem be i en cura la resta serà rapit i el resultat satisfactori.

• Ara es quan pròpiament comença la novena, es a dir, cada dia i durant 9 dies canviarem l’aigua de cada un dels envasos de les olives. Observarem que cada dia deixen una espècie de bromera superficial i també que cada dia fan mes fortor i que es van enfosquin. Cap problema!! aquest es el procés natural que fan durant els 9 dies de neteja. NO ES PRUDENT INTERROMPRE LA NETEJA .

• El dia que fa 10 cal envasar-les. Tasca una mica laboriosa però que culminarà el procés.

1. Disposar de lloc suficient per obrir els pots, posicionar un escorredor amb un plat a sota. També espai suficient per escampar, tallar i barrejar les herbes i tenir la solució de l’aigua salada al costat.

2. Comencem traient les olives de la primera semi-garrafa. Aboquem a l’escorredora dins de la pica i sense esbandir-les ( plat a sota ), ens acostem a la taula dels pots i les herbes. Es important que cada pot vagi acompanyat de la seva tapa.

3. Posem un pessic d’herbes al fons del pot, cal fer una barregeta o be agafar-ne una mica de cada. Reomplim amb olives fins arran del coll del pot. Sacsejarem una mica per “acomodar” el contingut i tornarem a posar herbes a la part superior del pot. RECORDAR !! deixar buit d’olives el coll del pot.

4. Ara ja podem tirar-hi l’aigua salada ( varem preparar una solució del 7%, màxim del 10% si agraden saladetes ). El pot cal que conservi 4 / 5 mil•límetres de zona buida a la part superior. Es una mesura per evitar que vessi suc per la tapa en cas de fermentar una mica.

5. Taparem ben fort el pot, l’hi donem un gir per assegurar que no vessa i adherim un gomet a la tapa amb la data del dia del envasat.

6. Seguirem el mateix procés del punts 2, 3, 4, 5 per a la resta d’olives i pots fins acabar el material.

CONSIDERACIONS.- Si disposem de pots grossos, es a dir, de 400 / 500 grams. o mes grossos, es aconsellable posar herbes entre mig (fer com 2 o 3 sostres ).

En cas de que un pot no tanqui be i es deixa fer el gir complert amb relativa facilitat., cal substituir-lo per un altre. Doncs hi entraria aire i es farien fongs.

QUAN CONSUMIR .- A partir del 3cer. mes de l’envasa’t, seran una mica margosetes. A partir dels 5 mesos i fins a 1 any solen ser molt bones .

JOAN Navarro Morgades i ROSER Lleonart Fortuny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada