La mongeta del carai
una varietat a recuperar al Vallès Oriental
El
passat 5 de juny, va tenir lloc al Museu de Ciències Naturals de Granollers, la
xerrada sobre recuperació, cultiu i cuina de la mongeta del carai, una varietat
local de mongeta seca que actualment s’està recuperant. La xerrada estava adreçada
bàsicament a agricultors professionals i a hortolans particulars, amb
l’objectiu de donar-la a conèixer i fomentar el seu cultiu a la comarca.
El
projecte de recuperació de les varietats locals de mongetes forma part de les
accions de la "Xarxa Productes de la Terra" i compta amb la col·laboració de l’Associació
Llavors Orientals, i de “Slow Food Vallès Oriental”.
Des de
l’any 2010 el Consell Comarcal del Vallès Oriental col·labora amb l’Associació
de Llavors Orientals i dóna suport a processos de recuperació de varietats
antigues d’horta que anteriorment es cultivaven al Vallès i que
contribueixen a la biodiversitat cultivada de la nostra comarca.
Aquell
mateix any, es van posar en marxa dos horts experimentals per a la recuperació
de varietats antigues, al Centre de Recursos La Marineta de Parets del Vallès i
a l’hort de l’Espelt de Santa Eulàlia de Ronçana respectivament. Es van
realitzar proves per a la recuperació de varietats antigues de tomàquets,
enciams i mongetes, entre d’altres.
L’objectiu
d’aquesta línia de treball consisteix en la recuperació d’aquestes varietats
locals i en la valoració del potencial comercial que poden tenir. Per les
varietats que són interessants a nivell de cultiu, comercialització i
característiques gustatives, s’engega un procés de promoció als pagesos de la
zona per tal que les incorporin al seu cultiu i al públic consumidor per tal
que les coneguin.
A més,
durant el 2011 es va realitzar un estudi sobre varietats locals de mongetes,
que va considerar
que la mongeta del carai és una de les que té més potencialitat i necessitat de recuperació.
La
mongeta del carai, és una de les més de dues-centes varietats de mongetes que s’han
pogut detectar al Vallès Oriental, en l’estudi anteriorment citat. Cal dir, que
a diferència de moltes altres, la planta és de mata densa, amb una productivitat
alta, de més de 2 tones per hectàrea. Cal citar també, que és altament proteica,
més inclús que la famosa mongeta del ganxet, molt apreciada per la seva
qualitat.
La
mongeta del carai comença a tenir bona sortida comercial i se’n està fent
difusió també a nivell culinari, així en diversos restaurants de la zona la estan
promocionant i cal dir que amb força èxit.
En la
xerrada també es va fer esment d’altres varietats de mongetes interessants que
es conreen al Vallès Oriental, tals com les del ganxet, genoll de crist, or i plata,
avellaneta blanca, rènega negra, ull de perdiu, paretana, de la neu, llaminera,
perona i blau Hilde entre d’altres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada