dimarts, 15 de juliol del 2014

RESUM DE LA SORTIDA DE BOTÀNICA DEL MAIG
Fotos i article: Josep Muñiz
El passat diumenge 11 de maig de 2014, va tenir lloc una nova sortida per reconèixer les plantes del nostre entorn. En aquesta ocasió, ens vam desplaçar al poble de Bigues, al costat del riu Tenes, a la zona del Molí de la Torre i de Can Noguera. Seguidament ens vam atansar fins el poc conegut i frondós paratge de les Barbotes i la font de Cal Argelich.

Com en altres ocasions, l’especialista en botànica Mª Àngels Bonet, ens ha fet de guia, i amb ella, vam descobrir un munt de plantes, moltes d’elles aquàtiques i les pròpies d’ambients humits, tals com l’herba de pou (Adiantum capillus-veneris), la cua de cavall, l’ortiga, l’api bord, la llentia d’aigua, els créixens, l’herba de la pedreta, la menta borda, el gram negre, l’anagall d’aigua (Veronica anagallis-aquatica) etc.
També vam poder observar altres plantes curioses com l’herba berruguera, la tomaquera del diable o els alls i les veces silvestres.
Finalment, i en el capítol de les enfiladisses, vàrem poder veure l’heura, l’arítjol, la vidiella i el llúpol, el qual s’utilitza en la fabricació de cervesa, per conferir-li aroma i sabor.

Va ser una ocasió més per aprendre aspectes poc coneguts de la nostra flora, i conèixer noves espècies, sobre tot les aquàtiques i les pròpies d’indrets humits.

Sobre el Molí de la Torre
L’antic Molí de la Torre, documentat ja l’any 1156, aprofitava el cabal d’aigua del riu Tenes i es va convertir a partir del segle XVII en un molí bataner o draper, que servia per a donar consistència als teixits. Sobre aquest molí, es va construir a principis del segle XIX l’anomenada Fàbrica Vella, una fàbrica tèxtil que va funcionar fins al 1962. Actualment La Fàbrica Vella forma part d’un conjunt històric format per la fàbrica, que és l’edifici principal, la masia el Molinet, la Porteria o Casa de la Fàbrica, la masia la Polvoreria (obrador on es tenyien els teixits) i la bassa. Avui dia, aquest conjunt ha estat curosament restaurat i convertit en un hotel rural.

Ortigues i cua de cavall comparteixen aquest humit hàbitat, al costat d'un canal d'aigua.
Una planta sobresurt per damunt d'un mar de llenties d'aigua.
Flor de Borratja
La font de Cal Argelich
La Fàbrica Vella, avui convertida en l'hotel "El Molí de la Torre".
Una tomaquera del diable en plena floració.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada