dijous, 16 d’abril del 2015

     El Parc de les Olors de la Vall de Ros    
Primer parc de la Xarxa de Parcs de les Olors
Visita guiada al Parc
En aquesta ocasió, visitem el Parc de les Olors de la Vall de Ros, a Riells de Fai. Envoltat pels turons dels Cingles de Bertí, aquest parc va néixer el 1994, any en que un devastador incendi va destruir tot el paisatge. A partir d’aquell fet, els promotors del parc, es van adonar que plantes mediterrànies com la farigola, el romaní i moltes d’altres, colonitzaven ràpidament l’espai cremat. Llavors van començar a estudiar-les a fons i descobriren les seves valuoses propietats aromàtiques, medicinals i culinàries.
Entrada del Parc
Així va sorgir aquest parc, projecte pilot de la Xarxa de Parcs de les Olors de Catalunya, que en l’actualitat ja compta amb 15 parcs arreu del territori, xifra que continuarà augmentant, ja que existeixen noves iniciatives ja en marxa.

Aquest parc és visitable tots els primers diumenges de mes, i a part d’aquestes visites guiades, també s’hi fan tallers, activitats per a escoles, cursos, etc. Alguns dels cursos que s’han realitzat toquen diverses temàtiques: preparacions medicinals, fabricació de sabó cosmètic, essències i perfums naturals, etc.

També hi podrem trobar una agrobotiga on podrem adquirir els diferents productes que s’elaboren, tals com espècies culinàries, infusions, xampús, cremes, colònies, ambientadors, etc.

La Xarxa de Parcs de les Olors, és una franquícia social, és una empresa que actua com a eix vertebrador de tots els parcs de la xarxa. Els responsables de cada Parc de les Olors, són emprenedors, coordinats i assessorats per aquesta  Xarxa, que els estructura i que promou la col·laboració dels diferents parcs que en formen part.

La Xarxa proposa un model de desenvolupament rural sostenible, en espais rurals marginals, però d’alt valor paisatgístic, el que representa una oportunitat de valoritzar-los amb una inversió assequible.
Plantació de sempreviva (Helichrisum)

La idea és que cada entorn, cada emprenedor i cada instal·lació tinguin característiques pròpies que enriqueixen el conjunt de la Xarxa. Es tracta de conservar el concepte, el sistema d’organització i el rigor que aporta la marca, però, a la vegada, tant en el disseny de cada Parc com en el seu programa d’activitats i productes, s’hi preveuen les adaptacions necessàries relacionades amb el propi entorn, paisatge i clima específics. També es contempla la col·laboració entre la industria i els productors.

Vista general
Per altre banda, cal dir que el cultiu que es fa a cada Parc, respon als criteris de l’agricultura ecològica, per tant no hi tenen cabuda els tractaments amb agroquímics i pesticides.

Tornant al Parc de la Vall de Ros, i a la visita guiada que hem seguit, hem après nous aspectes sobre aquestes plantes, que desconeixíem. Entre les nombroses plantes aromàtiques i medicinals que hi ha al parc, hi podem trobar: diverses varietats de farigola (comú, blanca, llimona verda i llimona àurea), romaní, sàlvia, tarongina, espígol, orenga, santolina, donzell, sempreviva, sajolida, fonoll, rúcula, marduix, estragó francès, consolda i safrà, entre d’altres.

Plantació de tarongina
Hem descobert plantes realment interessants des del punt de vista medicinal, com la desconeguda farigola blanca, molt rica en olis essencials, i que és molt eficaç per guarir els refredats.

Es definitiva, una experiència del tot aconsellable, que ens aproparà al desconegut i interessant món de les plantes aromàtiques i medicinals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada