diumenge, 26 de juny del 2011

SORTIDA DE PRIMAVERA "CONEGUEM LA NOSTRA FLORA"
[Fotos i text: Josep Muñiz]
El passat 30 d'Abril, va tenir lloc la primera sortida de primavera dins del cicle de sortides "Coneguem la nostra flora", que pretén donar a conèixer la flora de l'entorn de la Vall del Tenes, en les seves quatre estacions.
A càrrec de la doctora en farmàcia i experta en plantes medicinals, Maria Àngels Bonet, la sortida matinal es va desenvolupar amb un bon èxit de participació.
La sortida va començar davant l'església de Riells i va discórrer per una pista de terra  i un corriol que s'endinsa sota els imponents turons, com el de "Les onze hores" que formen part de la serra dels Cingles de Bertí. 
Un bell recorregut en el que vam poder identificar més de 30 espècies diferents, moltes d'elles en plena floració, i aprendre el seu nom i algunes de les seves peculiaritats.


Una de les curioses plantes que vam veure és Litospermum purpurocaeroleum (veure foto superior) o Mill gruà, que és una planta de petites i belles flors blaves, no gaire habitual. En castellà es diu "mijo de sol de flor azul". Es diu que té propietats curatives de les malalties del ronyó. 



La farigola o timó (foto dreta) és una mata llenyosa i aromàtica, de la família de les labiades, molt habitual a les nostres contrades. És un dels condiments tradicionals de la nostra cuina, i té propietats antisèptiques i antibacterianes. És expectorant i afavoreix la digestió.

El trèvol pelut o poteta de gat (dorycnium hirsutum) és una curiosa planta peluda de la família de les lleguminoses i de flors blanques. Té propietats diurètiques i s'ha fet servir per tractar les hemorroides i les varius. La podeu veure en plena floració a la foto de l'esquerra.

A la foto de la dreta la Estepa blanca, pol·linitzada per un insecte volador. Es tracta d'un arbust molt freqüent en el bosc mediterrani, amb grans flors que semblen de paper.



I tot això és una petita mostra de les plantes florides que vam poder veure durant aquesta interessant excursió.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada