EL ROMANÍ
Rosmarinus officinalis L.
CAT: Romaní, romer
ESP: Romero
ENG: Rosemary
FRA: Romarin
ITA: Rosmarino
Família: Lamiàcies (Lamiaceae) o labiades.
Descripció: Arbust llenyós i perenne que pot arribar fins a dos
metres d’alçada, de branques ascendents i molt ramificat, amb nombroses fulles
petites molt aromàtiques i coriàcies, en forma d’agulla i de color verd
brillant a l’anvers.
Floració: Floreix dos cops l’any, a la primavera i a la tardor,
fent unes petites flors labiades i hermafrodites de color blau pàl·lid, o més
rarament rosades o blanques.
Hàbitat
i ecologia: El seu hàbitat natural
és la regió mediterrània. A la península Ibèrica hi és força present i només
escasseja en alguns punts del nord-oest. A Catalunya i les Balears també és
abundant, llevat dels Pirineus i dels boscos humits de La Garrotxa i les
Guilleries. Creix en zones litorals i de baixa muntanya, en boscos esclarissats, brolles, i matollars oberts.
Se’l pot trobar sobre molts tipus de sòls, especialment els secs i sorrencs o
calcaris. Prefereix les zones assolellades.
Composició i Usos: Les fulles i
flors contenen taní (un principi amarg), vitamina C, àcid
rosmarínic, saponina i l’alcaloide rosmaricina (responsable de l’efecte
estimulant). Però el més important dels seus components, apart d’una petita
quantitat de resina, és l’essència de romaní, en quantitats variables segons la
zona de creixement i l’època de recol·lecció. Aquest oli essencial d’un lleuger
color groc-verdós, d’olor camforat i de gust amarg, està format principalment per
a-pinè, canfè, cineol, càmfora de romaní i borneol.
El romaní és una planta
aromàtica i medicinal, molt usada també en la cuina com a condiment. També és una
planta mel·lífera, productora de la mel de romaní.
Els seus diversos components
li confereixen propietats antioxidants, bactericides, digestives, carminatives
i estimulants. Les infusions d’aquesta planta van bé per combatre el decaïment,
l’anèmia, la hipotensió, les males digestions i la dispèpsia, també afavoreixen
l’eliminació dels gasos i van bé per alleujar la tos. El fum de romaní pot
ajudar a combatre l’asma.
Aquesta planta, de
la qual s’aprofiten les fulles i flors, també ajuda a millorar la circulació sanguínia
i enfortir la memòria. Les inhalacions de bafs de romaní ajuden a combatre el
mal de cap. Combinat amb altres herbes, es prepara un te per fer baixar el
colesterol alt.
Amb els olis essencials
que se’n extreuen, es prepara l’alcohol de romaní, que aplicat externament, pot
ajudar a combatre el reumatisme, la neuràlgia i la lumbàlgia. També
ajuda a cicatritzar ferides. Una part d’aquest oli, barrejat amb dues parts
d’oli d’ametlla, s’aplica fent fregues sobre el cap, per a millorar la circulació
i afavorir el naixement del cabell.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada