dilluns, 19 de novembre de 2012

                          LA FARIGOLA                            
 Thymus Vulgaris L.
Cat: farigola, timó
Esp: tomillo
Eng: thyme
Fra: thym
Ita: timo
Família: Lamiàcies (Lamiaceae) o labiades. 
Descripció: És una mata llenyosa o subarbust de port petit, molt ramificat, que pot arribar fins als 40 cm d’alçada. Les fulles son petites, nombroses, oposades i lanceolades, d’un color verd apagat per l'anvers i blanquinós pel revers ja que estan cobertes de petits pèls blancs. És una planta perenne, mel·lífera i fortament aromàtica.

Floració: Floreix durant tota la primavera, fent unes diminutes flors labiades i hermafrodites, que s’agrupen a l’extrem de les tiges, i que son rosades o blanquinoses. La pol·linització és portada a terme pels insectes (planta entomògama).
Hàbitat i ecologia: El seu hàbitat natural és la regió mediterrània. Sol créixer en vessants assolellades, en sòls calcaris o argilosos, i en terrenys pedregosos.
Es pot trobar en zones de brolles, matollars i formant timonedes, en les que hi predomina. Sovint la podem trobar acompanyada del romaní. És una planta molt abundant.

Cultiu: Es pot reproduir per llavors, divisió de les mates i per esqueixos, que s’han de plantar a començaments de primavera o a la tardor, tardant uns dos mesos a arrelar. La planta prefereix ambients assolellats, sòls ben drenats i ambients no massa humits.
Composició i Usos:  En la seva composició es poden trobar diversos olis essencials com el timol, cimol, carvacrol, borneol i linalol, i moltes altres substàncies tals com terpens, flavonoides, tanins, i minerals com el ferro, el cobalt i el manganès. És un condiment típic de la cuina mediterrània, i en medicina té propietats digestives, carminatives, antisèptiques, expectorants i cicatritzants (ajuda a guarir ferides). També ajuda a combatre el mal de cap d’origen nerviós i el mal de coll. Aplicant la infusió de farigola al cap, i fent un vigorós massatge, s’estimula la circulació capil·lar, afavorint el creixement del cabell i combatent la caspa. La farigola és un bon repel·lent contra els mosquits. En dosis normals el seu ús no presenta cap toxicitat, cal evitar però, els tractaments prolongats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada