EL FONOLL
Foeniculum vulgare
CAT: fonoll, fenoll, fonollera, herba de les vinyes
ESP: hinojo, acinojo, anís bravo, anisete
ENG: fennel
FRA: fenouil
ITA: finocchio
Família: Apiàcies (Apiaceae) o umbel·líferes.
Descripció: Planta herbàcia perenne, aromàtica, comestible i de olor
i sabor anisat. Les tiges, altes i rectes, poden superar els dos metres
d’alçada. Les fulles, d’aspecte plomós, son de color verd intens, i llargues i dividides
en segments prims en forma d’agulla. A la primavera prenen la forma d’una cabellera,
i després a l’estiu s’endureixen per evitar la pèrdua d’aigua. La part inferior
de la planta, està formada per la reunió de la base de les tiges, molt
dilatades, que prenen l’aparença d’un bulb. És una planta mel·lífera.
Floració: Floreix a
l’estiu, fent unes inflorescències de fins a 8 cm de diàmetre en forma d’umbel·les,
compostes d’altres umbel·les més petites, que al mateix temps contenen petites
flors de color groc daurat. Després de fructificar, les tiges aèries de la
planta s'assequen adoptant una aparença llenyosa. Els petits fruits són
estriats, aromàtics, de color bru i d’uns 5mm de llargària.
Detall d'una inflorescència groga. |
Hàbitat i ecología: Originària del sud d’Europa i el
Pròxim Orient, creix silvestre a tota la conca mediterrània; a les vores de
camins, camps de conreu, zones d’herbassars i talussos, sobre sòls profunds.
Composició i usos: Ric en carbohidrats i fibra, vitamina B3
(niacina), àcid fòlic, i minerals com potassi, fòsfor, calç i magnesi. Les
llavors contenen un oli essencial, compost principalment per anetol, que a
grans dosis resulta tòxic. Posseeix propietats carminatives,
digestives, antioxidants, diürètiques i antitussígenes. També ajuda a fer
baixar el colesterol. Les tiges i les fulles s’aprofiten com a herba aromàtica,
les llavors com a espècie usada en la cuina i en confiteria, i també com a
planta remeiera. El "bulb" es consumeix com a hortalissa o verdura. De les arrels, fruits i fulles se’n fan també infusions.
Es pot preparar un tònic capil·lar amb una infusió de les fulles. L’oli essencial s’usa en perfumeria, cosmètica i
en l’elaboració de licors.
Fonoll silvestre |
Categoria IUCN: Poc preocupant.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada