dimarts, 30 de juliol de 2013

EL FONOLL
 Foeniculum vulgare
CAT: fonoll, fenoll, fonollera, herba de les vinyes
ESP: hinojo, acinojo, anís bravo, anisete
ENG: fennel
FRA: fenouil
ITA: finocchio
Família: Apiàcies (Apiaceae) o umbel·líferes.
Descripció: Planta herbàcia perenne, aromàtica, comestible i de olor i sabor anisat. Les tiges, altes i rectes, poden superar els dos metres d’alçada. Les fulles, d’aspecte plomós, son de color verd intens, i llargues i dividides en segments prims en forma d’agulla. A la primavera prenen la forma d’una cabellera, i després a l’estiu s’endureixen per evitar la pèrdua d’aigua. La part inferior de la planta, està formada per la reunió de la base de les tiges, molt dilatades, que prenen l’aparença d’un bulb. És una planta mel·lífera. 
Detall d'una inflorescència groga.
Floració: Floreix a l’estiu, fent unes inflorescències de fins a 8 cm de diàmetre en forma d’umbel·les, compostes d’altres umbel·les més petites, que al mateix temps contenen petites flors de color groc daurat. Després de fructificar, les tiges aèries de la planta s'assequen adoptant una aparença llenyosa. Els petits fruits són estriats, aromàtics, de color bru i d’uns 5mm de llargària.
Hàbitat i ecología: Originària del sud d’Europa i el Pròxim Orient, creix silvestre a tota la conca mediterrània; a les vores de camins, camps de conreu, zones d’herbassars i talussos, sobre sòls profunds.
Composició i usos: Ric en carbohidrats i fibra, vitamina B3 (niacina), àcid fòlic, i minerals com potassi, fòsfor, calç i magnesi. Les llavors contenen un oli essencial, compost principalment per anetol, que a grans dosis resulta tòxic. Posseeix propietats carminatives, digestives, antioxidants, diürètiques i antitussígenes. També ajuda a fer baixar el colesterol. Les tiges i les fulles s’aprofiten com a herba aromàtica, les llavors com a espècie usada en la cuina i en confiteria, i també com a planta remeiera. El "bulb" es consumeix com a hortalissa o verdura. De les arrels, fruits i fulles se’n fan també infusions. Es pot preparar un tònic capil·lar amb una infusió de les fulles. L’oli essencial s’usa en perfumeria, cosmètica i en l’elaboració de licors.
Les fulles del fonoll prenen un aspecte plomós
"Bulbs" comestibles de Fonoll dolç.












Fonoll silvestre
Varietat: Una varietat del fonoll, és el fonoll dolç o de Florència, que es conrea com a hortalissa anual. A diferencia del fonoll comú, que te un “bulb” dur i fibrós, el del dolç és més gros, tendre i carnós. L’alçada també és diferent, notablement inferior, fins a uns 60 cm. La sembra es fa durant la primavera, per tal de poder recol·lectar a l’estiu o tardor. Es sembren deixant uns 20cm entre plantes de la mateixa línia. El “bulb” comestible es blanqueja cobrint la part inferior de la planta en les seves darreres etapes de creixement, de manera que no pugui rebre la llum del sol. Aquests falsos bulbs es consumeixen crus com a hortalissa o bullits com a verdura.
Categoria IUCN: Poc preocupant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada