dimarts, 24 de març del 2015

EL GINGEBRE
Zingiber officinale
Una planta exòtica usada com a medicinal i com espècia a la cuina
CAT: Gingebre, gingebre dolç
ESP: Jengibre, jengibre dulce
ENG: Ginger
FRA: Gingembre
ITA: Zenzero
Família:  Zingiberàcies
Descripció: Planta vivaç i resistent, que té un vigorós rizoma aromàtic de color beix per fora i groguenc per dins, que s’expandeix horitzontalment. Les fulles són llargues, de forma lanceolada i color verd clar. Les tiges, amb aspecte de canyes fines, poden arribar a superar un metre d’alçada.

Floració: Floreix entre els mesos d’agost i novembre, amb unes petites flors grogues i violetes que creixen agrupades en una inflorescència cònica que s’eleva des del rizoma amb un peduncle.
Hàbitat i ecologia: Originària de l’Índia i el sud est asiàtic, actualment es conrea  en zones tropicals de tot el món. És una planta que necessita indrets càlids i humits i prefereix sòls argilosos.
Composició, usos  i cultiu: La part que s’aprofita és el rizoma, que és aromàtic i conté un fragant oli essencial compost per diversos components com la càmfora, el geranial, o el linalol entre d’altres. També conté gingerols i shogaols (responsables de la picantor), quantitats apreciables de minerals com el magnesi, manganès, potassi, zinc i fòsfor, àcids ascòrbic i oxàlic, aminoàcids i sobre un 50% de midó.
És cultivada per utilitzar aquest rizoma per a ús culinari, com a espècie i com a medicinal. S’utilitza també en perfumeria i en l’industria de les begudes. Es comercialitzen els rizomes, però també altres formes: en pols, oli, confitat i melmelades. Països com la Xina, l’Índia, Indonesia, Nepal, Tailàndia, Bangladesh, Nigèria, Jamaica o Austràlia son grans productors, així com també l’illa de Hawai.

La planta necessita viure a llocs càlids i humits, i prefereix zones amb una mica d’ombra, on pot créixer més que a ple sol. Es pot reproduir fàcilment per divisió del rizoma.

Propietats: La part utilitzada, el rizoma, te un gust fort i picant, lleugerament dolç, i amb moltes propietats medicinals, entre les que podem citar: antioxidant, analgèsic, antiinflamatori (eficaç per l’artrosi, dolors reumàtics i lumbàlgia), reductor del colesterol, afavoridor de la digestió i circulació sanguínia, cardiotònic, regulador de la tensió arterial, colagog i protector del fetge, expectorant, preventiu de nàusees i també dels refredats. La medicina xinesa l’usa per tractar malalties causades o afavorides pel fred.
Categoria IUCN: LC poc preocupant.
UNA RECEPTA CONTRA EL DOLOR
Per alleujar el dolor reumàtic o la lumbàlgia es pot preparar la següent infusió d’aplicació externa: escalfar mig litre d’aigua i quan arrenqui el bull, retirar del foc i afegir dues cullerades soperes de gingebre en pols i remoure (millor amb cullera de fusta). A continuació es mulla un drap o gasa amb el preparat, i s’aplica molt calent sobre la zona adolorida. Repetir l’operació diverses vegades durant mitja hora, i repetir aquesta seqüència dos o tres cops al dia.

PREPARAR CERVESSA DE GINGEBRE


Es tallen 30gr. d’arrel fresca de gingebre, s’aixafen amb la fulla del propi ganivet i es posen en un bol, juntament amb 500gr. de sucre, 5 litres d’aigua bullent i el suc de dues llimones. En una tassa petita, es dissol una bosseta de llevat de cervesa sec en aigua tèbia i es deixa reposar entre tres o quatre minuts, per a que es desenvolupi el llevat. Afegir després el llevat a la mescla de gingebre, remoure i deixar reposar 24 hores. Colar i embotellar tapant amb tap de suro, deixant un petit espai en l’ampolla, ja que el líquid resultant produirà gas. Dependent de la temperatura ambient (quan més càlida més ràpid serà el procés de fermentació), als tres o quatre dies tindrem  una deliciosa beguda que es servirà freda i en got alt.
Fotos:  1- Gingebre amb flors i rizomes (Wikipèdia) / 2- Gingebre en conreu (biblioteca medicina tradicional mexicana - fototeca Nacho López) / 3- Daus de gingebre confitat (foto: El Rincón de los aromas) / 4- Gingebre en pols (foto autor) / 5- Gingebre en pols (foto autor) / 6- Rizomes (foto: Centro Tai - Argentina)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada